zondag 19 december 2010

Winterse taferelen


In Nederland heeft het winterse weer zijn intrede gedaan. Er zijn vele centimeters sneeuw gevallen en Nederland is bedekt door een dikke laag sneeuw. Is Nederland nu hetzelfde als Finland. Hier is slechts een antwoord op mogelijk. Nee.

Het grootste verschil is dat we in Nederland duidelijk meer mensen op een klein stukje wonen. Gevolg is dat de sneeuw hier snel platgetrapt is en een ijs- en glijbaan wordt. Hierdoor is het al snel niet meer zo wleuk om buiten te wandelen. Zelfs als je naar de buitengebieden trekt, kom je veel mensen tegen. Iedereen wil genieten van de sneeuw. In Finland is dit toch ondenkbaar. Hier zitten ze ’s winters graag binnen of gaan sneeuwscooteren of langlaufen. Voor je plezier gaan wandelen begrijpen ze niet. Evenals dat je ’s winters naar Finland gaat.
De schoonheid die de natuur in dit jaargetijde heeft voor mij, zien ze niet. Vormen in de natuur komen in de sneeuw goed tot zijn recht. Wat mij deze winter opviel waren de hekken die je zo her en der tussen de weilanden ziet staan. Het donker van de houten balken, liefst met een laagje sneeuw, zijn mooie contrasterende bakens in het witte geheel.

Een ander verschil zit niet zozeer in de natuur, maar meer in de totaliteit van de natuur. In Nederland zijn de stukjes natuur klein in vergelijking met Finland. De meren daar zijn eindeloos even geven de mooiste vergezichten. De bossen zijn voornamelijk voor de industrie. Ze zijn niet ingericht voor recreatie. Geen bankjes, vuilnisbakken en wandelpaden. De enige wandelpaden zijn de wegen zelf. Door deze leegte kun je de winter intenser ervaren dan in Nederland. Daarnaast ervaar je ook gelijk je eigen nietigheid in de natuur. Je kunt uren door de bossen wandelen, maar je komt niemand tegen. Je ziet hooguit afdrukken in de sneeuw, van mens of dier.
Hieronder staan foto’s. De eerste drie van Nederlandse winterlandschappen en daarna drie Finse. Een illustratie hoe groot of klein de verschillen kunnen zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten